TOSTY FRANCUSKIE
Istnieje wiele fantazyjnych wariacji na temat tego prostego przepisu. Można w nim zastosować wiele rodzajów pieczywa - biały chleb z formy czy z automatu, pszenny pełnoziarnisty, bułkę paryską czy pieczywo z rodzynkami, albo na przykład chleb włoski. Grzanki podajemy oczywiście na gorąco, z masłem lub z margaryną, z owocami, z syropem klonowym, z bitą śmietaną lub czymkolwiek innym. To od Was i waszej kreatywności zależy co i jak.
SKŁADNIKI:
1.Roztrzep jajka z mlekiem, solą, przyprawami i wanilią.
2.Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzej na średnim ogniu.
3.Zanurz każdy kawałek chleba z obu stron w roztrzepanym jajku. Połóż na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor. Podawaj na gorąco z dodatkiem owoców,serka czy syropu czekoladowego.
SMACZNEGO :-)
RUDA
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SOSEM HOLENDERSKIM
Czas na klasyk! Tradycyjnie jajka po benedyktyńsku przyrządzane są z bekonu i kalorycznego maślanego sosu. Moja propozycja będzie zdrowsza i pokuszę się o stwierdzenie,że pyszniejsza. Mam nadzieję,że przepis przypadnie Wam do gustu.
SKŁADNIKI SOS
*4 kajzerki * 2 żółtka
* 4 jajka * łyżeczka musztardy
* łyżeczka octu * 150g jogurtu greckiego
* 4 plasterki chudej szynki * posiekany szczypiorek
* sól,pieprz
1.Przygotuj sos holenderski. Utrzyj żółtka z musztardą i jogurtem w żaroodpornej misce.Ustaw na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotuj 12–15 minut, cały czas mieszając, aż sos zrobi się gęsty.Dodaj szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Zdjejmij z ognia, ale trzymaj w cieple na rondlu z gorącą wodą.
2.Napełnj patelnię do połowy wodą. Doprowadż ją do wrzenia, następnie dolej octu. Zmniejsz ogień, żeby woda lekko wrzała, a następnie ostrożnie wbij kolejne jajka. Gotuj całość 3–4 minuty.
3. Rozgrzej mocno opiekacz. Lekko opiekaj bułki po około 10 minut z obu stron. Ułóż po jednej połówce na talerzach. Przykryj każdą plasterkiem szynki .
4.Wyjmij jajka z patelni łyżką cedzakową. Ułóż na papierowych ręcznikach, żeby osączyć z wody i ewentualnie okroić postrzępione białko nożyczkami. Ułóż po jednym jajku na każdym plasterku szynki.
5.Polej jajka ciepłym sosem holenderskim, posyp szczyptą papryki i posiekanym szczypiorkiem. Podawjć natychmiast z pozostałymi połówkami bułek.
SMACZNEGO :-)
RUDA
KANAPKI WARZYWNE
Alternatywa idealna dla wegetarian. Oczywiście możecie dodać do mojego przepisu plasterki szynki albo grilowanego kurczaka i zrobić ucztę dla mięsożerców. Pamiętajcie,że kuchnia to idealne miejsce do eksperymentów.
SKŁADNIKI:
* 2 grube kromki pieczywa
* 2 łyżki serka śmietankowego
* kilka plasterków ogórka
* 1 pomidor pokrojony w plasterki
* 1 liść sałaty
* ser mozarella pokrojony w plasterki
1.Krokmki pieczywa opiecz w opiekaczu przez kilka minut na złoty kolor.
2. Na każdej kromce rozsmaruj serek. Na jedenej z nich rozłóż plasterki ogórka, pomidora, sera mozarella i przykryj wszystko sałatą.
3. Złóż kanapkę w całość i podawaj z dodatkiem ulubionego sosu.
SMACZNEGO :-)
RUDA
POMIDORY NADZIEWANE KOZIM SEREM
Pomysł na nieco urozmaicony obiad lub kolację. Moim zdaniem najlepiej smakują podawane tuż do wyciągnięciu z pieca lub grila z dodatkiem świeżych ziół. Możecie dodać mielone mięso,pieczarki albo postawić na prostotę.
SKŁADNIKI:
* 4 duże pomidory
* 100g koziego sera
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łużki bułki tartej
* sól,pieprz
1.Nastaw piekarnik na grzanie od góry na tem. 180 stopni
2. Odetnij czubki pomidora i ostrożnie wydrąż środek
3. W misce wymieszaj kozi ser z dodatkiem przypraw i wydrążonego pomidorka.
4. Pomidory napełnij nadzieniem, ustaw w naczyniu żaroodpornym,posyp bułką tartą i piecz przez ok 10 minut.
SMACZNEGO :-)
RUDA